Autoritățile publice prahovene pot arbora, începând din luna februarie, drapelul județului, după ce a apărut în Monitorul Oficial al României Hotărârea Guvernului prin care s-a aprobat modelul steagului județului Prahova.

Steagul Prahovei este format dintr-o pânză dreptunghiulară, cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, de culoare albă, pe ambele fețe, fiind imprimată în centru cu stema județului. Sub stemă, este inscripționat, arcuit, JUDEȚUL PRAHOVA, cu litere negre.

Stema județului Prahova se compune dintr-un scut format din trei părți. De-o parte și de alta a stemei se află, pe fond albastru, o capră neagră deasupra unei stânci din argint, privind la o coardă de viță-de-vie din aur, iar de cealaltă parte – o sondă neagră de tip turlă, pe fond auriu. În partea de jos a stemei, pe fond roșu, se află o carte deschisă din argint.

Care sunt semnificațiile elementelor menționate? Capra neagră este vechea emblemă a județului, coarda de viță-de-vie este o aluzie la podgoriile din regiune, sonda – vechile tradiții ale industriei petroliere, iar cartea – tradiția culturală și spirituală, o amintire vie a istoricului Nicolae Iorga, creatorul centrului cultural de la Vălenii de Munte.
Albul drapelului, pe care este imprimată stema județului Prahova, simbolizează puritatea, adevărul, curățenia, respectul, cunoașterea și înțelepciunea, fiind și simbolul universal al păcii.

drapel PH

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.