Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” organizează în perioada 20 – 25 martie, o serie de manifestări prilejuite de împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani de la înființare.

Istoria bibliotecii este oglindită în însăși istoria Prahovei.
În îndepărtatul an 1920, într-una din ședințele Comisiunii Interimare, al cărei președinte era arhitectul Toma T. Socolescu, s-a propus înființarea bibliotecii (casă de citire, bibliotecă populară și care să poarte numele de Biblioteca Comunală N. Iorga) și apoi un sediu pentru instituția înființată. Gazeta ”Secera” din 20 ianuarie 1920 tipărea anunțul „S-a hotărât înfiinţarea unei biblioteci populare a oraşului sub numele Biblioteca Populară ”Nicolae Iorga” - Numele era menit să omagieze trecerea a 50 de ani de la naşterea savantului şi apostolului neamului român.

Datorită unor entuziaști și valoroși intelectuali, în fruntea cărora s-au situat arhitectul Toma T. Socolescu, scriitorul I. A. Bassarabescu, epigramistul şi omul politic Ion Ionescu Quintus, profesorul şi gazetarul Dumitru Munteanu-Râmnic, avocatul N. Pârvulescu şi mulţi alţii, prin donaţii şi subscripţii publice, prin efortul comun şi susţinut al celor menţionaţi, biblioteca și-a început activitatea la data de 20 martie 1921, această zi reprezentând „ziua de naştere” a acestui templu al cărţii, zi care va rămâne înscrisă cu litere de aur în cronica sa.

Poate că așa cum într-o tânără familie primul copil născut, mult dorit și așteptat, este cel care aduce fericirea părinților săi iubitori, tot așa și pentru ploieșteni, biblioteca a fost întâia instituție de cultură ce s-a ivit într-un moment când ea devenise necesară ca hrană spirituală la fel de utilă ca pâinea cea de toate zilele.

Începându-și activitatea cu numai 1250 de volume - fiind prima bibliotecă din oraș - şi având să rămână pentru destul timp singura instituţie de cultură de acest tip – a beneficiat de atenția și interesul tututor organizaţiilor comerciale şi economice, a unor forţe politice şi de sprijinul cetăţenilor oraşului.

În aceste zece decenii de existență, Biblioteca a acumulat multe realizări, dar a întâmpinat și greutăți. An de an, biblioteca se dezvoltă, îşi amplifică activităţile, sporindu-şi prestigiul pe plan local şi chiar naţional.
Tânăra instituţie și-a completat continuu tezaurul de publicații, în 1948 avea în fond 16000 unităţi de bibliotecă, în 1990 deţinea 335500 unităţi de bibliotecă, cu o structură tematică enciclopedică, ce satisface interesele de lectură, studiu şi informare ale tuturor categoriilor de cititori, de la elevi şi studenţi la cadrele universitare, specialişti cercetători. Acest patrimoniu cu o valoare deosebită conţine în colecţiile sale lucrări rarisime ca: Ab urbe condita de Titus-Livius (imprimată la Veneţia în 1520), Cazania lui Varlaam (imprimată la Iaşi în 1643), Biblia lui Șerban Cantacuzino (imprimată la Bucureşti, în 1688).

Trecerea timpului a însemnat, desigur, modernizare. Au fost implementate servicii noi, unele destinate simplificării muncii bibliotecarilor, iar cele mai multe dedicate cititorilor ce ii treceau pragul.

Până să ajungă la stadiul actual – bibliotecă judeţeană, enciclopedică şi ştiinţifică – instituția a parcurs, în aceşti 100 de ani de existenţă, etape succesive, fiecare în parte având caracteristici specifice, determinate de o multitudine de factori, definitorii fiind cei de ordin economic, social, politic şi cultural.

Ajunsă frumos şi onorabil la a 100-a aniversare, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” este o entitate distinctă în sistemul instituţiilor info-documentare şi ştiinţifice din ţară, vector al culturii, educaţiei şi ascensiunii spirituale a comunităţii prahovene.

Prin realizările pe care le-a obţinut de-a lungul drumului parcurs, Biblioteca s-a afirmat ca portal deschis continuu spre cunoaştere, informare şi educare, ca laborator de cercetare şi creativitate, ca instituţie performantă cu servicii şi produse de calitate, axate pe nevoile utilizatorilor şi orientate spre promovarea valorilor autentice, ca partener activ în realizarea unor ambiţioase proiecte profesionale şi culturale de anvergură naţională şi internaţională.

Biblioteca Iorg...
Biblioteca Iorga - 100 de ani
Biblioteca Iorg...
Biblioteca Iorga - 100 de ani

Hartă deszăpezire

deszapezire

Reorganizare

donare sange2017

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.