Sub egida programului național "România 100", Consiliul Judeţean Prahova şi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu secțiile sale din Ploiești și județ, vă invită, în perioada 8-10 mai 2018, la evenimentele culturale menite să celebreze data de 9 mai:

8 Mai 2018, ora 12.00 - Muzeul „Conacul Pană Filipescu“ Comuna Filipeştii de Târg, jud. Prahova
Matineu muzeal: „9 mai, zi cu triplă semnificație pentru poporul român“ - Alocuţiuni susţinute de: Col.(r.) Constantin Chiper - preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ – Filiala Prahova - Lt. col. Șerban Panait 
Participă: reprezentanţi ai Primăriei și Consiliului Local Filipeștii de Târg, cadre militare în activitate şi în rezervă, elevi de la Școala Gimnazială Filipeștii de Târg şi Școala Gimnazială „Ion Moga” Dițești.

9 Mai 2018, ora 10.30 - Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX” Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2
Matineu muzeal: „Tripla semnificaţie a zilei de 9 mai” 
Participă elevi de la: Colegiul Tehnic „Virgil Madgearu”, Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Ploieşti, Colegiul de Artă „Carmen Sylva”.

9 Mai 2018, ora 11.00 - Muzeul „Casa Domnească” Comuna Brebu, jud. Prahova
Evocare: „Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877" - film documentar : Importanța zilelor de 9 și 10 mai, în istoria modernă a României - personalitatea domnitorului Carol I
Participă: elevi de la: Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu, Școala Centrală Câmpina, Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza.

10 mai 2018, ora 10.30 - Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Comuna Bucov, jud. Prahova
Dezbatere-concurs: „Independenţa de Stat a României”
Participă elevi de la Şcoala Gimnazială „Constantin Stere” Bucov - Structura Chiţorani.

Această zi, de o importanță deosebită în conștiința poporului nostru, are o semnificație triplă: 
 - Ziua Proclamării Independenței de Stat a României, eveniment care a avut loc la 9 mai 1877, când Ministrul de Externe de la acea vreme, Mihai Kogălniceanu, a susținut un discurs în Parlamentul României, urmat de votarea declarației de independență și semnarea sa, a doua zi, de către principele Carol I;  
 -  Victoria din 9 mai 1945 a Coaliţiei Naţiunilor Unite, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa; 
 - Ziua Europei, desemnată în cadrul summit-ului de la Milano al Consiliului European, din 1985, pentru a omagia ziua când a fost pronunțată declaraţia ministrului francez de externe Robert Schuman care, la 9 mai 1950, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania și crearea unei noi forme de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională.

9mai2018 MJIAPh1

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.